2012. december 10., hétfő

QR kódok a vonaton

A mai napon a MÁV (Magyar Államvasutak) bejelentette, hogy a jegyellenőrök már nem csak papír alapú jegyeket tudnak ellenőrizni, hanem az okostelefonokon, számítógépeken is fellelhető QR kódokat egyaránt. Egyelőre még csak az InterCity járatok utasai élhetnek ezzel a lehetőséggel.

mav-start.hu


A MÁV hivatalos oldalát minden utazni szerető ember ismeri, csak úgy, mint azok, akik kénytelenek ismerni valamelyest a honlapot és annak szolgáltatásait. Nem csak belföldi, nemzetközi járatok keresését lehet gyorsan, pár kattintással elérni, hanem jegyvásárlásra is alkalmas maga az oldal. Mint aktív MÁV-használó, a kocsik állapotával, azok komfortosságával kapcsolatban tisztában vagyok. Valójában talán az igényesség végett is ugyancsak az IC (InterCity) járatokat szoktam igénybe venni. Mégis a cikk különös tekintettel a megújuló lehetőségekre épít, amit 2012. december 10-én jelentett be az Államvasutak.



Mi a QR?


Ahhoz, hogy megértsük magát az újítást, tudnunk, ismernünk kell azt a "segédeszközt", melyet bevezetve juthatunk el a könnyebb, biztonságosabb jegyellenőrzéshez. A QR-kód kétdimenziós vonalkód, melyet 1994-ben fejlesztettek ki Japánban; megálmodója a Denso Wave Incorporation volt. A Quick Response rövidítés "gyors választ" jelent, amely nyílt, nemzetközi szabvánnyá vált 2000 júniusában (ISO/IEC 18004), de a tulajdonosi jogok még mindig a cég kezében van. Legnagyobb népszerűségnek Japánban örvend, de az Amerikai Egyesült Államokban is egyre elterjedtebb, csak úgy, mint hazánkban. Egyre több buszmegállóban, kirakatban, bevásárlóközpontban találkozni vele. 
A mobilkód alkalmas adathordozóként való felhasználásra hirdetésekben és reklámokban egyaránt. Ezenkívül alkalmas egyéb marketing eszközként való felhasználásra, illetve internetes üzenethordozóként (webcím, üzenet, sms, névjegy, GPS koordináták stb.) A legtöbb új telefon már rendelkezik saját QR-kód (mobilkód) olvasó szoftverrel, amely nagyban megkönnyíti a QR-kódok beolvasását, mentését és különféle felhasználását.


Menetele


A QR-kódokat digitálisan, pdf-formátumban is ellenőrizhetik a jegyvizsgálók, azonban csak azokon a szerelvényeken, ahol hely-, illetve pótjegy váltása kötelező; InterCity, Railjet, nemzetközi EuroCity járatok. A képernyőn megjelenő információkat ellenőrzi a jegyvizsgáló,  amely kódleolvasással és személyazonosság igazolásával történik. Mindezt csak az utas együttműködésével lehet eszközölni, ugyanis a szükséges transzformálás, készülék mozgatásának érdekében magánjogok megsértését kívánják elkerülni azzal, hogy együttműködést kérnek a jegy, vagyis a QR-kód tulajdonostól. Jelenleg elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- illetve kerékpárjegyeket lehet megvásárolni, akár az utazás előtt hatvan nappal, elővételben is. A visszaélések elkerülése érdekében a digitális jegyek – ugyanúgy, mint Európa más vasútvállalatainál – névre szólnak és adott vonatra érvényesek. 

Internetes jegyértékesítés


Az online jegyárusítás visszanyúlik egészen 2008-ig, amikor is az utasok számára megkönnyítették a vételt. Már nem csak hosszas sorban állással, hanem otthon, kényelmes körülmények közt is megvásárolhatták menetjegyeiket. Bizonyos  statisztikák szerint eddig csaknem hárommillió jegyért nem álltak sorban a pénztárakban, és megközelítőleg százezer otthoni nyomtatással vásárolt jegy fogyott. A szolgáltatás pedig egyre népszerűbb a MÁV felhasználói körében.A jegyértékesítés modernizálását a vasúttársaság kiemelt feladatának tekinti, és a jövőben is további intézkedésekkel – többek között – jegyértékesítő automaták telepítésével is folytatja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése